مدیریت پروژه چابک چیست؟
در ابتدا بهتر است با مفهوم چابکی آشنا شویم : در بازار رقابتی امروز که همواره خواسته های مشتری در حال تغییر است، همسو شدن با این تغییرات مزیت رقابتی محسوب می شود.این مزیت رقابتی می تواند با چابک بودن سازمان شما به ارمغان آید. بنابراین آشنایی با مبحث چابکی برای سازمان ها و به طور خاص، یک مهندس صنایع بسیار حائز اهمیت است.
چابکی به چه معناست؟
چابکی مجموعه ای از توانمندی ها و شایستگی ها است که باعث بقا و پیشرفت سازمان در محیط کسب و کار می شود.اساس آن همسو کردن فناوری اطلاعاتی،کارکنان،فرایندهای کاری در یک نظام همگن و انعطاف پذیر می باشد.
چابکی و مفهوم آن در سازمان
سازمان های چابک نسبت به سازمان های قبلی خود از یکپارچگی بیشتری برخوردارند. در این موسسات همه اجزا با یکدیگر اثربخشی جامع را اعمال می کنند . سازمان های چابک همواره تاکید بر کار و حرکت مستمر دارند. در این سازمان ها اهداف می توانند هفتگی و یا حتی روزانه تغییر یابند.
سازمان چابک فراتر از انطباق با تغییرات می اندیشد ، متمایل به استفاده از فرصت های بالقوه در یک محیط متلاطم و کسب یک موقعیت ثابت به خاطر نوآوری ها و شایستگی هایش می باشد . سازمان چابک درباره ارضای نیازهای مشتریان نیز به گونه ای دیگر می اندیشد ، تنها محصولات خود را به فروش نمی رساند ، بلکه راه حل هایی برای برآوردن نیازهای واقعی مشتریان ارائه می دهد و معتقد است که محصولاتش کامل نیست و به غنی سازی ارزش های مشتریان و ایجاد ارزش افزوده برای آنان با غنی سازی محصول خود اقدام می کند . این امر سبب غیرقابل دسترس شدن موقعیت سازمان های چابک برای سایر رقبا می شود. چابکی چندین حوزه از مدیریت تا کارکنان را در بر می گیرد . از این رو می توان گفت چابکی تلاشی گسترده در سازمان از بالا تا پایین است.
سازمان های چابک در پاسخ به شرایط متغیر بازار ، سریع و منعطف هستند.
چابکی در واقع یک توانایی اساسی ایجاد می کند که تغییرات را در محیط تجاری سازمان احساس ، دریافت ، ملاحظه ، تجزیه و تحلیل و پیش بینی کند. به این ترتیب سازمان چابک سازمانی با نگرشی وسیع به نظم جدید دنیای کسب و کار و با دستی پر از توانایی ها و قابلیت ها برای مواجه با آشفتگی و تلاطم ها و استفاده از جنبه مزیتی اوضاع در حال تغییر است.

یکی از جامع ترین تعاریف چابکی سازمان
سازمان چابک یک کسب و کار با سرعت، سازگار و آگاهانه است که قابلیت سازگاری سریع در واکنش به تحولات و وقایع غیر منتظره و پیش بینی نشده، فرصت های بازار و نیازمندی های مشتری را دارد.
چابکی در هر سازمان معمولا چندین قابلیت اساسی را در نظر می گیرد که عبارتند از:
پاسخگویی : به معنای توانایی شناسایی تغییرات، واکنش سریع و بهره گیری از آن.
شایستگی : مجموعه گسترده ای از توانایی هاست که بهره وری فعالیت ها را در جهت اهداف ومقاصد سازمان فراهم می کند.
انعطاف پذیری : عبارت است از توانایی پردازش محصولات و خدمات متفاوت و نیل به مقاصد مختلف با همان امکانات اولیه.
سرعت : توانایی انجام وظایف و عملیات در زمان ممکن.
بنابراین اگر سازمانی به دنبال چابکی است باید این قابلیت ها را مد نظر داشته و تا جای ممکن آنها را درون خود پرورش داده و تقویت کند، تا باعث افزایش بهره وری در سازمان گردد.
ابزار سازمان برای تحقق چابکی
ساختار سازمان
تکنولوژی
نوآوری و خلاقیت
ارزش های تفکر چابک
1_افراد و تعاملاتشان ارزشمند تر از فرآیندها می باشند.
2_مشارکت مشتری ارزشمند تر از مذاکرات قراردادی است.
3_پاسخگویی به تغییرات ارزشمند تر از پیروی از یک برنامه است.

برخی از متدهای شناخته شده ی چابک
کانبان
ناب
و …
در وضعیت امروز که همواره پارامترهای کسب و کار در حل تغییر هستند، پروژه ها می بایست بیش از پیش با محیط داخلی و خارجی خود همسو شوند و این چابکی در مدیریت پروژه می تواند به تعالی سازمان کمک شایانی کند.
مدیریت پروژه ی چابک چیست
در اواخر دهه 1990 روش های مختلفی از ترکیب ایده های قدیمی و نوین ایجاد شد.در نهایت تفکر جدیدی به نام agile در مدیریت پروژه های نرم افزاری ایجاد شد،این تفکر در سال 2001 توسط تیمی متشکل از 17 نفر متخصصین نرم افزار، با عنوان Agile Manifesto به طور رسمی معرفی گردید.
مدیریت پروژه به روش اجایل(agile) یک رویکرد تکراری در مدیریت پروژه در طول چرخه عمر خود است که از پاسخگویی دائم به تغییرات به جای پیروی از یک برنامه ریزی دقیق و از پیش تعیین شده حمایت می کند و از چندین تکرار و مراحل افزایشی در جهت تکمیل پروژه تشکیل شده است.
در اصل مدیریت پروژه چابک بیانگر اعتماد،انعطاف پذیری،توانمندسازی و تعامل است.
مفهوم “بررسی و تعدیل” در مدیریت پروژه ی چابک بسیار حائز اهمیت است به این معنی که تغییرات لحظه آخری در هر مرحله از پروژه مورد استقبال قرار می گیرند.
به دلیل وجود فرآیند چک کردن (checking process) این اطمینان وجود دارد که محصول نهایی دقیقا مطابق با خواسته مشتری است.
در مدیریت پروژه ی چابک، اعضای تیم می توانند با شکستن پروژه به چند مرحله و ایجاد بهبود مداوم و تکرار در هر مرحله ، پروژه را مدیریت کنند.
پس از شروع کار ، تیم ها به برنامه ریزی ، اجرا و آنالیز می پردازند و طی این فرآیند ممکن است تحویل نهایی متناسب با نیاز مشتری تغییراتی به همراه داشته باشد. در این روند، لازم است همکاری مستمر (هم در بین اعضای تیم و هم با ذینفعان پروژه ) وجود داشته باشد.
امروزه علاوه بر متدلوژی چابک، دو متدلوژی دیگر به منظور مدیریت پروژه در اختیار سازمان های پروژه محور قرار دارد:
مدیریت پروژه آبشاری (waterfall)
این روش که به روش آبشاری (سنتی) معروف است،یک رویکرد مدیریت خطی پروژه است که در آن در ابتدای پروژه نیازهای ذینفعان جمع آوری شده و طی یک برنامه ریزی از پیش تعیین شده، مراحل اجرای پروژه در آن بطور متوالی انجام می شود.
مدیریت پروژه هیبریدی
این متد، ترکیبی از روش آبشاری و چابک می باشد.

مزایای مدیریت پروژه چابک
1.کیفیت برتر محصول
2.رضایت بیشتر مشتری
3.انعطاف پذیری و کنترل
4.تیم نتیجه محور
5.روحیه تیمی بهتر
6.بهبود همکاری
7.ساختار تیمی بومی شده
8.وجود معیارهای مرتبط تر
9.افزایش کنترل پروژه
10.ایجاد بهبود در پیش بینی پروژه
11.کاهش ریسک
12.شانس بیشتر برای شناسایی نیازهای مشتریان
13.شناسایی الزامات کیفیت و آمادگی بیشتر تیم
14.ایجاد محیط جهت تصحیح اشتباهات
15.تشخیص سریعتر نقص ها
12 اصل اساسی برای هدایت مدیریت پروژه چابک
1_رضایت مشتری : بالاترین الویت است و از طریق تحویل به مداوم و به موقع نرم افزار محقق می گردد.
2_استقبال از تغییرات : تغییرات در پروژه های نرم افزاری اجتناب ناپذیر هستند، حتی از تغییراتی که در اواخر به وجود می آید، استقبال می شود.
3_ترجیح بر آن است که در تفکر چابک،محصولات در بازه های زمانی ترجیحا کوتاه بین چند هفته تا چند ماه و بصورت مکرر، به مشتری تحویل داده شود.
4_ مشارکت ذینفعان به صورت روزانه باید در طول پروژه
5_ پروژه ها را با استفاده از افراد با انگیزه بسازید ،اعتماد به اعضای تیم موجب بهبود در اجرای کارها می شود.
6_گفتگوی رو در رو، موثرترین متد برای انتقال اطلاعات به تیم می باشد.
7_ تحویل محصول کاربردی، عامل نهایی است برای اندازه گیری پیشرفت پروژه است.
8_ تقویت توسعه پایدار: فرآیندهای چابک به سمت توسعه پایدار حرکت می کنند بطوری که توسعه دهندگان،حامیان و کاربران قادر به حفظ سرعت پیشرفت با روند ثابت در طول چرخه حیات پروژه باشند.
9_ توجه مداوم موجب برتری فنی و طراحی خوب محصول خواهد شد.
10_ سادگی یک ضرورت است.
11_ بهترین تیم ها خود سازماندهی می شوند.
12_ تیم پروژه در فواصل منظم، به بررسی کارها بپردازد و اگر روشی برای موثرتر بودن یافت، رفتار خود را متناسب با آن تنظیم کند.
چابک سازی سازمان
آینده ی چابک
همانطور که می دانید رقابت در تمامی صنایع در جهان به طور دائم در حال افزایش است.
از آنجایی که امروزه بنا به شرایط فعلی (بیماری کرونا ، تحریم ها و …) شرکت های بیشتری به سمت دیجیتالی شدن سوق پیدا می کنند و دیجیتالی شدن وابستگی زیادی به سرعت، انعطاف پذیری و افزایش بهره وری دارد، روش های agile به دلیل مزایای بی شمار و اشکالات محدودی که به همراه دارند، به طور فزاینده ای ضروری می شوند.
همچنین کاربرد agile در صنایع مختلف نشان می دهد که نرخ به کارگیری agile در صنایع مختلف سراسر جهان افزایش خواهد یافت.
شما چه سازمان هایی را می شناسید که مدیریت پروژه چابک را پیاده سازی کرده اند؟
آیا شما تجربه ای در زمینه پیاده سازی مدیریت پروژه چابک دارید؟ با ما درمیان بگذارید.
02188764867
02188761795
ثبت ديدگاه