ابتدا چند نکته درباره تغییر صورت گرفته در استاندارد های مدیریتی management system سازمان جهانی ایزو در تاریخ 23 feb 2024 :

– با تغییر به وجود آمده ، سال انتشار هر استاندارد MS تغییر نخواهد کرد.

– هیچ تغییری در دامنه درخواست سازمان ها برای MS گواهی شده وجود ندارد.

– تأثیر قابل توجهی بر اثربخشی MS تأیید شده وجود ندارد فلذا سازمان هایی که MS آنها تایید شده است نیازی به ممیزی دیگری نخواهند داشت.

– اقدامات و روشی که سازمان‌های دارای گواهینامه برای پرداختن به الزام جدید خواهند داشت، شبیه روش‌ها و اقداماتی خواهد بود که در صورت تغییرات آتی در هر موضوع زمینه‌ای دیگری که قبلاً در محدوده MS به آن پرداخته‌اند، اعمال می‌کنند.

IAF و ISO بیانیه مشترکی را منتشر کرده‌اند که تغییرات ایجاد شده در تعدادی از استانداردهای سیستم‌های مدیریتی را در قالب متن اضافی نشان می‌دهد که اهمیت تغییرات اقلیمی را به عنوان ملاحظاتی در چارچوب و CONTEXT سازمانی برای سیستم مدیریت مربوطه برجسته می‌کند. همانطور که در بیانیه مشترک توضیح داده شده است، این تغییرات در واکنش به اعلامیه لندن در مورد اقدام اقلیمی ایجاد شده است.

هدف از این ارتباط IAF، در پاسخ به مقاله کمیته فنی IAF که در مونترال 2023 مطرح شد، روشن کردن انتظارات سیستم های مدیریتی سازمان های دارای گواهی، نهادهای صدور گواهینامه CB و نهادهای اعتباربخشی AB است، با اشاره به نحوی که در بیانیه مشترک آمده است:

هدف کلی الزامات بندهای 4.1 و 4.2 بدون تغییر باقی می ماند. این بندها قبلاً شامل نیاز سازمان به در نظر گرفتن کلیه مسائل داخلی و خارجی که می تواند بر اثربخشی سیستم مدیریت آنها تأثیر بگذارد بوده است. این قسمت اضافه شده جدید تضمین می کند که تغییرات اقلیمی در سیستم مدیریت در نظر گرفته می شود تا سازمان تضمین کند که تغییرات اقلیمی یک عامل خارجی مهم است که بسیار برای جامعه ما ضروری است . این قسمت اضافه شده سازمان ها را ملزم به بررسی آن میکند.

با توجه به بیانیه فوق و با اشاره به اینکه هدف کلی الزامات بدون تغییر باقی می ماند و همچنین با توجه به اینکه این تغییر به عنوان یک توضیح است و یک الزام جدید تلقی نمی شود، در این مورد نیازی به برنامه انتقال کامل نیست و ورژن یا همان ویرایش استانداردها تغییری نمی کند با این حال، راهنمایی های زیر باید در نظر گرفته شود.

تغییرات استاندارد ISO9001 تغییرات اقلیمی

انتظارات از سازمان های دارای گواهینامه پس از تغییرات

سازمان‌های دارای گواهینامه باید اطمینان حاصل کنند که جنبه‌ها و خطرات تغییر اقلیم را در توسعه، نگهداری و اثربخشی سیستم(های) مدیریت خود در نظر گرفته‌اند.

تغییرات اقلیمی همانند سایر مسائل داخلی و خارجی که قبلا بررسی میشد باید بررسی شود که مرتبط یا غیر مرتبط هستند و در صورت وجود ارتباط، در ارزیابی ریسک ، در دامنه استانداردهای سیستم های مدیریتی و در سایر الزامات در نظر گرفته شود. هنگامی که یک سازمان بیش از یک سیستم مدیریتی را اجرا می کند (مثلاً مدیریت کیفیت ISO9001 و مدیریت ایمنی و بهداشت ISO 45001)، باید اطمینان حاصل کند که تغییرات اقلیمی در صورت تشخیص مرتبط بودن، در دامنه هر استاندارد سیستم مدیریت در نظر گرفته شود.

خاطرنشان می شود که برخی از جنبه ها و خطرات تغییرات اقلیمی ممکن است ماهیت کلی داشته باشند، مستقل از حوزه سیستم مدیریت قابل اجرا یا صنعت (به عنوان مثال زمانی که مربوط به انطباق با مقررات یا سازگاری عملیاتی و انعطاف پذیری سازمانی است)، در حالی که برخی دیگر به طور خاص به الزامات استانداردهای سیستم مدیریت، برای صنایع خاص (مانند تولید انرژی، کشاورزی و شیلات) و ویژگی های سازمان (مانند موقعیت جغرافیایی، ماهیت زنجیره تامین یا پویایی نیروی کار) مرتبط است.

انتظارات از نهادهای صدور گواهینامه CERTIFICATION BODIES

نهادهای صدور گواهی باید اطمینان حاصل کنند که همه مسائل داخلی و خارجی توسط سازمان مرتبط یا غیر مرتبط تعیین شده است و در توسعه و اثربخشی سیستم(های) مدیریت، همانطور که در بندهای 4.1 و 4.2 الزام شده است، در نظر گرفته میشود.

با قسمت اضافه شده جدید در مورد تغییر اقلیم، انتظار می رود ارگان های صدور گواهی اطمینان حاصل کنند که تغییرات اقلیمی در نظر گرفته شده است و در صورت تشخیص به عنوان یک موضوع مرتبط برای سیستم مدیریت سازمان، در هر گونه اهداف و فعالیت های کاهشی توسط سازمان گنجانده شده است. اگر سازمان در نظر گرفته شود که موضوع مربوط به سیستم مدیریت آن نیست، از CB انتظار می رود که از اثربخشی فرآیند سازمان برای انجام این تصمیم گیری و اجرای اقدامات مرتبط، در صورت لزوم اطمینان حاصل کند.به طور کلی موضوع تغییرات اقلیمی مرتبط با اکثر یا حتی همه صنایع و سازمان ها خواهد بود و در صورتی که مرتبط شناخته نشود نیازمند توضیحات قانع کننده ای می باشد.

انتظارات از نهادهای اعتباربخشی AB

نهادهای اعتباربخشی باید به عنوان بخشی از چرخه اعتباربخشی در حال انجام، اطمینان حاصل کنند که سازمان‌های صدور گواهی تأیید می‌کنند که مشتریان دارای گواهینامه سیستم‌های مدیریتی آن‌ها ، جنبه‌های تغییر اقلیم را همراه با سایر جنبه‌های بند 4.1 و 4.2 در نظر گرفته‌اند.

ابتدا چند نکته درباره تغییر صورت گرفته در استاندارد های مدیریتی management system سازمان جهانی ایزو در تاریخ 23 feb 2024 :

با تغییر به وجود آمده ، سال انتشار هر استاندارد MS تغییر نخواهد کرد.

هیچ تغییری در دامنه درخواست برای MS گواهی شده وجود ندارد.

تأثیر قابل توجهی بر اثربخشی MS تأیید شده وجود ندارد فلذا سازمان هایی که MS آنها تایید شده است نیازی به ممیزی دیگری نخواهند داشت.

اقدامات و روشی که سازمان‌های دارای گواهینامه برای پرداختن به الزام جدید خواهند داشت، شبیه روش‌ها و اقداماتی خواهد بود که در صورت تغییرات آتی در هر موضوع زمینه‌ای دیگری که قبلاً در محدوده MS به آن پرداخته‌اند، اعمال می‌کنند.

IAF و ISO بیانیه مشترکی را منتشر کرده‌اند که تغییرات ایجاد شده در تعدادی از استانداردهای سیستم‌های مدیریتی را در قالب متن اضافی نشان می‌دهد که اهمیت تغییرات اقلیمی را به عنوان ملاحظاتی در چارچوب و CONTEXT  سازمانی برای سیستم مدیریت مربوطه برجسته می‌کند. همانطور که در بیانیه مشترک توضیح داده شده است، این تغییرات در واکنش به اعلامیه لندن در مورد اقدام اقلیمی ایجاد شده است.

هدف از این ارتباط IAF، در پاسخ به مقاله کمیته فنی IAF که در مونترال 2023 مطرح شد، روشن کردن انتظارات سیستم های مدیریتی سازمان های دارای گواهی، نهادهای صدور گواهینامه CB و نهادهای اعتباربخشی AB  است، با اشاره به نحوی که در بیانیه مشترک آمده است:

هدف کلی الزامات بندهای 4.1 و 4.2 بدون تغییر باقی می ماند. این بندها قبلاً شامل نیاز سازمان به در نظر گرفتن کلیه مسائل داخلی و خارجی که می تواند بر اثربخشی سیستم مدیریت آنها تأثیر بگذارد بوده است. این قسمت اضافه شده جدید تضمین می کند که تغییرات اقلیمی در سیستم مدیریت در نظر گرفته می شود تا سازمان تضمین کند که تغییرات اقلیمی یک عامل خارجی مهم  است که بسیار برای جامعه ما ضروری است . این قسمت اضافه شده سازمان ها را ملزم به بررسی آن میکند.

در لینک ذیل ترجمه مدرک راهنمای ممیزی  APG منتشر شده توسط IAF تقدیم میگردد. این مدرک جهت سهولت اجرای ممیزی ها برای ممیزین تهیه گردیده و میتواند راهنمای خوبی برای مشاوران و مدیران سازمانها برای پیاده سازی نیز باشند.