تعویض یک دقیقه ای قالب
قبل از شروع مبحث تعویض یک دقیقه ای قالب در ابتدا بهتر است به توضیح مختصری از تولید ناب بپردازیم
یکی از مفاهیم اصلی در صنعت و در اصل مهندسی صنایع ، مبحث تولید ناب است .ایده اصلی تولید ناب در واقع کاملاً ساده است. تولید ناب در راستای از بین بردن ضایعات فرآیند تولید یا در اصل Muda تلاش می کند.
SMED مخفف عبارت ( Single-Minute Exchange of Die) که در فارسی تعویض یک دقیقه ای قالب ترجمه شده است، یکی از روشهای تولید ناب (Lean Manufacturing) به منظور افزایش بهرهوری در فرآیند تولید و برنامه ریزی تولید به شمار می رود.
عبارت تکدقیقهای (Single-Minute) نباید شما را گمراه کند. بلکه این عبارت بیانگر آن است که هدف این تکنیک کاهش زمان اتلاف به کمتر از ۱۰ دقیقه است.
مطالب بیشتر درباره ابزار تولید ناب را در اینجا بخوانید

مدت زمان مصرف شده برای تنظیم و راه اندازی اولیه خط تولید و یا راه اندازی مجدد آن ، به عنوان یکی از اتلافهای تولید که هزینه زیادی را بر سیستم تولیدی تحمیل میکند، به شمار می رود. لازم به ذکر است که راهاندازی مجدد خط تولید در هنگام تعویض قالب و یا تغییر محصول اتفاق میافتد. هدف تکنیک SMED کاهش این زمان است.
SMED (تعویض تک دقیقه ای قالب) سیستمی برای کاهش چشمگیر زمان لازم برای تکمیل تعویض تجهیزات است. نام تعویض یک دقیقه ای قالب از هدف کاهش زمان تغییر “یک” (یعنی کمتر از 10 دقیقه) گرفته شده است.
در ادامه ، درباره مفهوم دقیق SMED ، نحوه پیاده سازی آن و موارد دیگر بحث خواهیم کرد.
تبادل یک دقیقه ای قالب ها (SMED) فرآیندی است که برای کاهش زمان لازم برای تکمیل تعویض تجهیزات استفاده می شود. اصطلاح “یک دقیقه ای” کمی گمراه کننده است زیرا به این معنا نیست که هر تغییر باید فقط یک دقیقه طول بکشد ، بلکه هر تغییر باید کمتر از 10 دقیقه یا یک دقیقه تک رقمی طول بکشد.
تکنیک های کاهش راه اندازی در اوایل دهه 1900 توسط Ford Motor Co و با استفاده از برخی از تکنیک ها در سال 1915 مورد آزمایش قرار گرفت.
با این وجود ، اولین مجموعه از فرآیندهای SMED توسط تویوتا توسعه داده شد.
پس از بررسی پرس های مهر زنی با قابلیت تغییر سریع ، بنیان گذار تویوتا ، تاییچی اهنو، چندین پرس خریداری کرد و روی فرآیندهای تغییر سریع کار کرد. این امر در نهایت منجر به کاهش زمان تغییر ابزارها از دو تا هشت ساعت به 15 دقیقه در دهه 1960 ، به سه دقیقه در حدود یک دهه بعد و به 180 ثانیه در دهه 1990 شد.
تعویض یک دقیقه ای قالب (SMED) به طور رسمی توسط مهندس صنایع ژاپنی شیگو شینگو-کارمند اخراج شده تویوتا که به ایالات متحده نقل مکان کرد و مشاور تولید ناب شد ، توسعه یافت.
این تکنیک در کمک به شرکت ها برای کاهش چشمگیر زمان تغییر خود بسیار موفق بود. کار پیشگامانه وی منجر به کاهش زمان تغییر به طور متوسط 94 درصد (به عنوان مثال ، از 90 دقیقه به کمتر از 5 دقیقه) در طیف وسیعی از شرکت ها شد.
ممکن است تصور زمان تعویض که تا 20 برابر بهبود می یابد دشوار باشد ، اما کاربرد مهم این تکنیک را می توان در مسابقات اتوموبیل رانی هنگام تعویض تایرها مشاهده کرد.
پیاده سازی یک برنامه SMED مزایای متعددی در زمینه به حداقل رساندن ضایعات و کاهش هزینه های تولید دارد.
چرا باید SMED را پیاده سازی کرد
ممکن است به نظر برسد که بزرگترین فایده بکارگیری این تکنیک ، زمان کم خرابی دستگاه و در نتیجه استفاده بیشتر از ماشین است ، مزایای واقعی این تکنیک بسیار بیشتر از موارد نام برده شده است.
هدف از این تکنیک کاهش و یا حذف زمان خرابی به دلیل راه اندازی و تغییر است.
تعویض قالب در واقع یکى از انواع اتلافات است که کاهش زمان آن و نهایتا حذف آن حالتی ایده آل هر خط تولیدى می باشد. کاهش زمان تعویض قالب نقش بسیار زیادى در افزایش انعطاف پذیرى خط تولید و کاهش اندازه انباشته و در نتیجه رسیدن به تولید به هنگام JIT ایفا می کند .
قبل از آنکه مراحل پیاده سازی SMED را تشریح کنیم لازم است ابتدا چند اصطلاح آشنا شویم :
در SMED ، تغییرات از مراحلی تشکیل شده است که به آنها “فعالیت” می گویند.
دو نوع فعالیت وجود دارد :
فعالیت های داخلی : به فعالیت هایی گفته می شود که در حین انجام آنها امکان کارکرد ماشین وجود ندارد و ماشین نمى تواند به تولید بپردازد
فعالیتهاى خارجی : به فعالیت هایی گفته می شود که در حین انجام آنها امکان کارکرد ماشین وجود دارد و ماشین مى تواند به تولید بپردازد.
به عنوان مثال نصب قالب های جدید یک فعالیت درونی و انتقال ابزار مورد نیاز به کنار دستگاه یک فعالیت بیرونی می باشد.
زمان تعویض : زمان تجمعى بین تولید آخرین محصول سالم بچ قبلى تا تولید اولین محصول بچ بعدى .لازم به ذکر است که این زمان به صورت پیوسته و بدون توقف است .
زمان تعویض قالب : زمان صرف شده برای تنظیم ماشین و یا تعویض قالبها و قطعات مورد نیاز برای تولید محصول جدید
زمان راه اندازی ماشین : زمان صرف شده بعد از راه اندازی اولیه دستگاه تا زمانی که اولین محصول با کیفیت مورد نظر و سرعت مورد نظر تولید گردد .
مراحل پیاده سازی تعویض یک دقیقه ای قالب
- ثبت مراحل فعلی کار
- جداسازی فعالیت های داخلی و خارجی
- تبدیل فعالیت های داخلی به فعالیت های خارجی
- حذف و یا بهبود فعالیت هاى داخلى که امکان تبدیل آنها به فعالیت خارجى وجود ندارد
- حذف و یا بهبود فعالیت هاى خارجى باقی مانده

مزایای کاهش زمان تعویض قطعه و پیاده سازی تکنیک SMED
- کاهش هزینه هاى تعویض
- حذف دوباره کاری ها
- امکان کاهش اندازه انباشته های تولیدی
- افزایش زمان کارکرد ماشین
- امکان پاسخگویى به سفارشات پیش بینی نشده و حیاتى
- ساده شدن تعویض ها و امکان انجام آنها توسط اپراتورهاى تولیدى
- افزایش انعطاف پذیرى
- کاهش کل هزینه هاى موجودى
- کاهش موجودى در جریان ساخت
- افزایش بهره وری
- بهبود راه اندازی دستگاه ها
چنانچه هر یک از ابزار تولید ناب را در سازمان خود پیاده سازی می نمایید، می توانید تجارب، سوالات و پیشنهادات خود در این زمینه را ما در میان بگذارید
02188764867
02188761795
ثبت ديدگاه