مدل بلوغ مدیریت سازمانی پروژه (OPM3)
OPM3 یکی از بهترین مدل های مهندسی صنایع می باشد و همچنین کاربرد بسیاری در بازار کار مهندسی صنایع دارد. آموزش مدل بلوغ مدیریت سازمانی پروژه یکی از مهمترین سرفصل ها در دوره های آموزشی مهندسی صنایع می باشد.
پیاده سازی موفق استراتژی جدید سازمانی میتواند یک سازمان خوب را به یک سازمان عالی تبدیل نماید و برعکس استراتژیهای شکست خورده یا با نتایج ضعیف می توانند به اعتبار سازمان صدمه بزنند.
مدل بلوغ مدیریت سازمانی پروژه (OPM3)، پلی بین استراتژی و پروژه های سازمان برقرار کرده و از طریق بکار گیری اصول و شیوه های مدیریت پروژه، راهی را برای پیشبرد اهداف استراتژیک سازمان فراهم میسازد.
OPM3، راه پیاده سازی استراتژی از طریق به کارگیری پروژه ها، طرحها و پورتفولیوهایی که به روشنی به یکدیگر مرتبط شده اند، را نشان می دهد.
OPM3، از طریق توسعه شایستگی های پروژه، طرح و پورتفولیو (مشارکت ذینفعان، برآورد، زمانبندی، مدیریت و …)، استفاده اثربخش از سرمایه انسانی را ارتقا می دهد.
این مدل، فرآیندهای حوزه های پروژه، طرح و پورتفولیو را به فرآیندهایی با خروجی با کیفیت تبدیل می کند که به خوبی درک شده، پایدار، قابل تکرار و قابل پیشبینی هستند.
این مدل، منعطف و مقیاس پذیر بوده و از سازمانهایی با نوع، اندازه، پیچیدگی و موقعیت جغرافیایی متفاوت و بدون توجه به قدمت و سطح بلوغ آنها پشتیبانی میکند.
OPM3، در راستای نیل به اهدافی از قبیل دستیابی به سطح مشخصی از عملکرد، اثربخشی و با افزایش مستمر سوددهی و رقابت پذیری در یک سازمان، کمک شایانی می نماید.
فرایندهای مدیریت پروژه، فرایندهای مدیریت طرح، فرایندهای مدیریت پورتفولیو فرایندهای مدیریت مشارکت کننده در OPM3 می باشند.
چرخه OPM3
این مدل شامل سه عنصر وابسته متقابل است: دانش، ارزیابی و بهبود.
عنصر دانش، اطلاعات توصیفی را با توجه به راهکارهای برتر، توانمندیها، نتایج و سایر اجزای بلوغ مدیریت سازمانی پروژه را برای سازمان فراهم مینماید. عنصر ارزیابی، سازمان را قادر میسازد تا موقعیت جاری خود را بر روی طیف بلوغ مدیریت سازمانی پروژه تعیین نماید. عنصر بهبود، خروجی های ارزیابی را برای برنامه ریزی محرکهای راهبردی بکار میگیرد تا بلوغ مدیریت سازمانی پروژه را افزایش دهد.
چرخه OPM3 به شرح ذیل میباشد:
1)دانش
مرحله1: آمادگی برای ارزیابی
اولین مرحله برای سازمان، آمادگی برای فرآیند ارزیابی بر اساس این مدل است. این مرحله دارای 2 سطح است که از هر سازمان به سازمان دیگر متفاوت می باشد.
اولین سطح، درک اهداف استراتژیک سازمانی و درجه بلوغ مورد نیاز برای اجرای این اهداف است. سطح دوم، درک اجزای OPM3 و نحوه استفاده از آنها برای دستیابی به اهداف بلوغ سازمانی است.
2) ارزیابی
2.1 مرحله2: انجام ارزیابی سطح بالا
این مرحله، ارزیابی میزان بلوغ مدیریت سازمانی پروژه در سازمان است. اولین فاز ارزیابی بازنگری راهکارهای برتر در OPM3 که در آن مشخص میشود کدام یک توسط سازمان بکار گرفته شده یا نشده اند و همچنین شناسایی موقعیت کلی بر روی طیف بلوغ مدیریت سازمانی پروژه است.
فرآیند ارزیابی سطح بالا میتواند با استفاده از پرسشنامه روش خودارزیابی (SAM)، پرسشنامه روش خودارزیابی در ابزار OPM3 تحت وب، ارزیاب OPM3 گواهی دار از طرف موسسه مدیریت پروژه به همراه مجموع ابزارهای OPM3ProductSuit یا روش ارزیابی ایجاد شده توسط سازمان انجام شود.
ارزیابی سطح بالا، فهرستی از راهکارهای برتر موجود ایجاد مینماید که ممکن است این راهکارها در آینده به عنوان راهکارهای برتر هدف سازمان برای توسعه بسته به بهبود استراتژی سازمان، قرار گیرند.
نتایج ارزیابی سطح بالا، انحرافی را به سازمان نشان میدهد که محدوده حوزه های بهبود را مشخص میکند.
پس از اینکار سازمان برای انجام ارزیابی جامع تعیین میکند که کدام یک از توانمندی های شناسایی شده قبلا در سازمان وجود داشته است. ممکن است دستاوردهای مرحله ارزیابی منجر به این گردد تا سازمان برای بهبود برنامه ریزی نماید، ارزیابی را تکرار کند و یا از فرآیند خارج گردد.
3)بهبود
3.1 مرحله3: برنامه ریزی برای بهبودها
مستندسازی توانمندی هایی که سازمان دارد یا ندارد و وابستگی های میان آنها، توانمندی ها و نتایج مورد نیاز را بر اساس اولویت آنها برای سازمان رتبه بندی مینماید.
این اطلاعات امکان توسعه یک برنامه مشخص برای دستیابی به نتایج مرتبط با توانمندی های راهکارهای برتر هدف را فراهم میاورد.
3.2 مرحله4: پیاده سازی بهبودها
زمانی که این برنامه ایجاد گردید، سازمان باید طی زمان این برنامه را بهبود دهد. اجرای فعالیتهای توسعه سازمانی برای کسب توانمندی های موردنیاز و پیشروی در مسیر افزایش بلوغ مدیریت سازمانی پروژه ضروری است.
4) بازگشت به ارزیابی و بهبود
مرحله5: تکرار فرآیند
ممکن است سازمان با تکمیل برخی از فعالیتهای بهبود این موارد را درنظر بگیرد:
. ارزیابی مجدد
. بازگشت به برنامه ریزی برای بهبودها
اجزای OPM3
سازمانها میتوانند از منافع راهکارهای برتر OPM3 بهره مند شوند که این راهکارها از سازمانهای دولتی و خصوصی در سراسر جهان جمع آوری و شناسایی شده اند.
این راهکارهای برتر منشا شایستگیها میباشند و سازمانهایی که آنها را پذیرفته اند، با احتمال بیشتری در اجرای استراتژیهای خود موفق هستند.
راهکارهای برتر OPM3 در مدیریت پورتفولیو، طرح و پروژه میتوانند به سازمان در نیل به اهداف استراتژی خود و دستیابی به تعالی سازمانی به صورت پایدار و سازگار کمک نمایند.
چارچوب OPM3 از سه جز راهکارهای برتر، توانمندیها و نتایج با ارتباط متقابل در کلیه قلمروهای مدیریت پورتفولیو، طرح و پروژه تشکیل شده است.
1)راهکارهای برتر
راهکار برتر، مجموعه ای از توانمندیهای سازمانی مرتبط است. راهکارهای برتر در OPM3 دو دسته میباشند:
. راهکارهای برتر SMCI (استانداردسازی، سنجش، کنترل و بهبود مستمر)
.راهکارهای برتر توانمندساز سازمانی (ساختاری، فرهنگی، فنی و منابع انسانی)
راهکارهای برتر SMCI توسط مراحل فرایند بهبود در قلمروهای مدیریت پورتفولیو، طرح و پروژه دسته بندی میشود. راهکارهای برتر توانمندساز سازمانی (OE) از پیاده سازی راهکارهای برتر SMCI پشتیبانی میکنند.
2)توانمندی
شایستگی مشخصی است که باید در یک سازمان برای اجرای فرایندهای مدیریت پروژه و تحویل محصولات و خدمات مدیریت پروژه وجود داشته باشد. توانمندی ها مراحل افزایشی هستند که به یک یا چند راهکار برتر منتهی میشوند.
3)نتیجه
پیامد ملموس یا ناملموس بکارگیری یک توانمندی است. ممکن است یک توانمندی در چارچوب OPM3، چندین نتیجه داشته باشد. درجه دستیابی به یک نتیجه به وسیله شاخص کلیدی عملکرد (KPI) سنجیده میشود.
روش خودارزیابی OPM3
روش خودارزیابی OPM3، برای استفاده توسط سازمانی است که به دنبال کسب تجربه در زمینه کاربرد مدل، در سطح کلان است. این روش جایگزین مناسبی برای ارزیابی سختگیرانه فرد دارای گواهینامه OPM3 انجام شود، نیست. اما بطور کلی میتواند به آشنایی سازمان با مدل کمک می نماید.
این روش به سازمان اجازه میدهد تا وضعیت فعلی بلوغ مدیریت پروژه سازمانی خود را در ارتباط با مجموعه بهترین شیوه هایی که در استاندارد OPM3 گنجانده شده اند، بسنجد.
ثبت ديدگاه