BUSINESS PROCESS MANAGEMENT
یکی از به روز ترین مباحث روز دنیا در مهندسی صنایع ، مبحث BPM یا مدیریت فرایند های کسب و کار می باشد . عبارت BPM خلاصه شده Business Process Management یا مدیریت فرایند های کسب و کار می باشد .
پیرامون مبحث BPM تعاریف زیادی ارائه شده است . در ذیل چند نمونه از مهم ترین تعاریف ان را را ملاحظه می کنید :
-
دستیابی به اهداف سازمان از طریق بهبود ، مدیریت و کنترل فرایند های کسب و کار . مدیریت فرایند های کسب و کار یک فلسفه مدیریتی است که بر بهبود عملکرد سازمان از طریق فرایند های کسب و کار تمرکز می کند .
-
BPM به جای تمرکز بر کار درون یک واحد ( مانند مالی یا حسابداری یا … ) بر فرایند های سازمان تمرکز می کند .
-
یک روش سازمان یافته و نظام مند به منظور تعریف ، طراحی ، ایجاد ، مستند سازی ، اندازه گیری ، پایش و کنترل کلیه فرایند های کسب و کار مکانیزه و غیر مکانیزه به منظور دست یابی به نتایج هدف گذاری شده همسو با اهداف استراتژیک سازمان
مایکا همر BPM را این گونه تعریف می کند :
تعدادی از وظایف در تعامل با یکدیگر که ارزش انتظاری مشتری را ایجاد می کنند . اولین گام اساسی در مدیریت فرایند ها ، درک مفهوم فرایند است . تمامی سازمان ها تشکیل شده از مجموعه ای از فرایند ها هستند . فرایند ها تشکیل شده از ورودی ، فعالیت و خروجی می باشند . خروجی هر فرایند می تواند ورودی دیگر فرایند ها باشد و هم چنین ورودی یک فرایند می تواند خروجی دیگر فرایند ها باشد . در اصل یک فرایند متشکل از تعداد زیادی فعالیت می باشد که در راستای تبدیل ورودی (INPUT) به خروجی (OUTPUT) با یکدیگر در تعامل اند . به عبارتی فرایند ها ، روند کار را در خلال یک شرکت تعریف کرده که اغازشان با ورودی و پایانشان با خروجی خاتمه می یابد .
در شکل ذیل ، چرخه عمر BPM را ملاحظه میکنید .
اهمیت BPM
بر اساس پژوهش های صورت گرفته ، ۹۷ درصد سازمان های اروپایی بر این باورند که BPM نقش به سزایی در رونق کسب و کارشان دارد ، ۹۶ درصد سازمان های امریکایی در گونه ای از مدیریت فرایندی درگیر هستند ، و بر اساس نتایج پژوهش موسسه گارتنر ، BPM اولویت شماره ۱ کسب و کار از دیدگاه مدیران عامل سازمان ها بوده است .
مزایای مدیریت فرایند های کسب و کار
افزاکاهش زمان فرایند – کاهش هزینه و قیمت تمام شده محصولات و خدمات – افزایش رضایتمندی مشتری – افزایش چالاکی – افزایش رقابت پذیری – افزایش سود اوری
انواع ساختار سازمانی :
ساختار بر مبنای وظیفه – ساختار بر مبنای تولید – ساختار بر مبنای فرایند – ساختار بر مبنای منطقه عملیات – ساختار پروژه ای – ساختار ماتریسی
مدل سازی فرایند های سازمان در چند لایه صورت می گیرد که به طور معمول ۲ الی ۳ لایه کفایت می کند . سطح اول به صورت کلان بوده و معمولا خروجی ان چیزی به مثل مدل زنجیره ارزش مدل PORTER می باشد . لایه دوم به صورت معمول زیر فرایند ها و لایه سوم فعالیت ها می باشند . در شکل سلسله مراتب ذکر شده را مشاهده می نمایید .
نکته مهم: معمولا مدلسازی فرایندهای عملیاتی با وضع موجود و سطح اول با مراجعه به مدل های مرجع همزمان با هم شروع می شوند. فرایندهای عملیاتی معمولا از طریق مصاحبه با پرسنل عملیاتی استخراج میشوند . فرایندهای عملیاتی پایین ترین سطح فرایندها هستند که برای مدلسازی انها می توانیم از فلوچارت استفاده می کنیم . فرایندهای سطح اول را معمولا با پورتر مدل میکنند . نمونه خروجی سطح اول مدل سازی فرایند به صورت ذیل خواهد بود :
در مدل PORTER فرایند ها معمولا به سه دسته اصلی ، پشتیبانی و مدیریتی تقسیم می شوند .
در اموزش های اتی در رابطه با BPM توضیحات بیشتری را ارائه خواهیم نمود .
ثبت ديدگاه