مدل APQC’s PCF

سوالی که در ذهن همه ما شکل می گیرد این است که APQC چیست ؟ APQC  به عنوان یک مرجع جهت الگوبرداری با مقصد معماری فرآیند و مطالعه‌ فرآیندهای کسب و کارهمواره جایگاه ویژه ای در میان علاقه مندان به حوزه های معماری سازمانی و سیستم سازی داشته است . چهارچوب طبقه بندی فرآیندهای (Process Classification Framework) موسسه APQC یک مدل ی از مدل های مرجع طبقه بندی فرآیند های کسب و کار است که امکان پیگیری و مقایسه‌ی عملکرد سازمان را به صورت داخلی و خارجی با سازمان های مشابه و غیر مشابه  می کند.

PCF در سال ۱۹۹۰ توسط موسسه APQC و گروهی از کشورها و صنایع مختلف در سراسر جهان تدوین شد. در ابتدا این مدل ابزاری برای کمک به پروژه های بهبود عملکرد در نظر گرفته می‌شد . اما امروزه این مدل در طبقه بندی گسترده‌ای که به چشم میبینیم تکامل یافته است. در حال حاضر مدل APQC مورد استفاده اغلب راهکارهای ERP جهانی ازجمله SAP و Oracle در حوزه طراحی فرآیند است. این چهارچوب با بررسی صدها سازمان برتر در سطح جهان و الگوبرداری از آنها تمام فرآیندهای مورد نیاز یک سازمان را در ۲ دسته 1- عملیاتی و2- مدیریت و  پشتیبانی و در ۱۳ رده طبقه بندی کرده است . در واقع ما با مطالعه ی این چهارچوب به عنوان یک  Best practice یا مدل مرجع ، مسیر معماری فرآیندی سازمان خود را ترسیم مینماییم.

همچنین از PCF برای پایه ریزی الگوبرداری ها از سایر سازمان ها برای کلیه سازمان های تولیدی ، خدماتی و بازرگانی با هر ابعاد و پیچیدگی استفاده می‌شود .PCF به عنوان یک مدل و استاندارد جهانی طراحی شده است تا برای استفاده در هر سازمان بومی سازی شود.

توجه بسایر مهم مدیرفا و خانه صنایع این است که  PCF تمام فرایند های موجود در یک سازمان خاص را فهرست نمی کند و از سویی هر فرایند ذکر شده در این مدل برای همه سازمان وجود ندارد.استفاده از این مدل تنها به صورت آگاهی توصیه میگرددو ذاستفاده یا پیاده سازی آن در سازمان به طور حالص یک اشتباه بزرگ خواهد بود که میتوانید سازمان را از مسیر رویکرد فرآیندگرا و معماری فرآیند مورد نیاز خود فرسنگ ها دور نماید.

مدل مرجع PCF با رویکرد بین صنعتی CROSS INDUSTRY

نکته‌ی جالب در مورد این چهارچوب این است که دارای چندین ورژن در هر بار منتشر شدن می باشد که ورژن کلی با عنوان Cross Industry یا فرا صنعتی می باشد که فرمتی کلی برای هر نوع کسب و کاری است و در سایر ورژن ها بطور اختصاصی به بررسی فرآنیدها در کسب و کاری خاص با فرمت مخصوص همان کسب و کار می پردازد.

PCF در ۱۳ رده و ۵ لایه تقسیم می‌شود :

لایه ۱: رده بندی ها (Categories)

نشان‌دهنده بالاترین سطح از فرآیندها از قبیل مدیریت مشتری، منابع انسانی، فناوری اطلاعات و … است.

لایه ۲: گروه های فرآیندی (Process Groups)

سطح بعدی در دسته‌بندی، گروهی از اقدامات اصلی موجود در سازمان هستند که به عنوان یک گروه فرآیند شناسایی می‌شوند.

لایه ۳: فرایندها (Processes)

شامل فعالیت‌های به هم وابسته موجود در سازمان که ورودی‌ها را به نتیجه تبدیل می‌کنند.

لایه ۴: فعالیت ها‌ (Activities)

رخدادهای کلیدی ضمن اجرای فرآیند را نشان می‌دهند.

لایه ۵: وظایف (Tasks)

وظایف به‌طور کلی جزییات فعالیت‌ها را مشخص می‌کنند؛ هم‌چنین در حوزه‌های متفاوت تخصصی ممکن است متفاوت باشند.

طبقه بندی مدل APQC

 فرآیند های عملیاتی مدل PCF :

  1. 1- توسعه چشم انداز و استراتژی
  2. 2- توسعه و مدیریت محصولات و خدمات
  3. 3- بازاریابی و فروش محصولات و خدمات
  4. 4- مدیریت زنجیره تامین برای محصولات فیزیکی
  5. 5- تحویل خدمت
  6. 6- مدیریت خدمات مشتری

فرآیند ها مدیریت و پشتیبانی خدمات:

  1. 7- توسعه و مدیریت سرمایه انسانی
  2. 8- مدیریت فناوری اطلاعات
  3. 9- مدیریت منابع مالی
  4. 10- کسب، ساخت و مدیریت دارایی ها
  5. 11- مدیریت ریسک سازمانی ، انطباق، اصلاح و تاب‌آوری
  6. 12- مدیریت ارتباطات خارجی
  7. 13- توسعه و مدیریت قابلیت های کسب و کار
دسته فرآیندی مدل APQC

APQC علاوه بر مدل معروف خود که با رویکرد بین صنعتی منتشر مینماید برای تعدادی از صنایع خاص دیگر نیز بر اساس الگوبرداری های خود از سازمانئهای مختلف و تجارب موفق و غیر موفق ، مدل های جداگانه ای منتشر می نماید.

مفاد PCF

در آخرین ورژن این چهارچوب پس از ارائه‌ی مقدمه و توضیحات در مورد علائم و تیتر ها ، به بررسی هر رده پرداخته شده و مشخص شده که هر رده شامل چه گروه های فرآیندی و هر گروه فرآیندی شامل چه فرایندی هایی و هر فرآیند شامل چه فعالیت هایی است.

در هر رده بخشی برای فعالیت ها قرار دارد که نشان دهنده ی درجه اهمیت فعالیت و وجود معیار برای اندازه گیری  فعالیت است ، در نهایت تیتر آخر فرمول هایی برای اندازه گیری شاخص ها ارائه گردیده که در آن دسته بندی معیارها مشخص شده مانند اثر بخشی هزینه ، اثر بخشی فرایند و…

مدل های مرجعی همچون APQC با هدف الگوبرداری سازمان ها تهیه و منتشر میگردند. بدون شک اجرای رویکرد فرآیند را در سازمان و بهینه سازی معماری فرآیند در کسب و کار باید بر اساس شرایط سازمان و همچنین بهره گیری از مدل های مرجع به وجود برنامه ریزی و طراحی گردد ، در سازمان اجرایی شود ، ار نظر کفایت بررسی و کنترل گردد و در صورت نیاز بهبود داده شود . این همان چرخه معروف بهبود مستمر یا PDCA است. گروه مهندسین مشاور نور به عنوان مشاور مدیریت فرآیندهای کسب و کار در سازمانهای مختلف از سال 1387 تا کنون آمادگی دارد تا با بهترین و به روز ترین روش های علم مدیریت فرآیند و سیستم در دنیا با افتخار در کنار سازمان و کسب و کار شما باشد.

شماره تماس:

02188738902
02188761795
02188764867